sobota, 15 czerwca 2013

Olej z miąższu kokosa


Nie wiadomo dokładnie, skąd pochodzi palma kokosowa, można się jedynie domyślać, że z Polinezji lub południowo-wschodniej Azji. Orzech kokosowy może przepływać wiele tysięcy kilometrów, nie tracąc przy tym zdolności do kiełkowania, dzięki temu rozprzestrzenił się na całym świecie na wszystkich tropikalnych ziemiach. Jego nazwa pochodzi od hiszpańskiego coco - duch, widmo.






Kokos jest bardzo smaczny i do tego wartościowy - zawiera witaminy B2, B6, C i E oraz kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk.

Orzech kokosowy to jeden z najcenniejszych darów natury. Im młodszy jest owoc, tym silniejsze są jego właściwości. Z owocu kokosa uzyskujemy miąższ (zwany też "bielmem"), sok (zwany inaczej "wodą kokosową" lub "mlekiem kokosowym") oraz olej kokosowy (zwany "masłem kokosowym" lub "tłuszczem kokosowym").

 Sok znajduje się we wnętrzu owocu. Woda, z której składa się sok, jest wielokrotnie filtrowana, dlatego nie zawiera żadnych zanieczyszczeń i sprawia, że woda kokosowa jest płynem sterylnym, aż do momentu otwarcia orzecha. Sok kokosowy jest jednym z najbogatszych źródeł elektrolitów, zawiera ich więcej niż większość napojów izotonicznych stosowanych przez sportowców. Zawiera też duże ilości potasu, więcej niż banany. Zalecany jest przy biegunce, wymiotach i problemach żołądkowych.




Miąższ kokosowy jest biały i mięsisty. Po jego wysuszeniu otrzymuje się tzw. "koprę", która składa się w około 70% z tłuszczu, 14% z cukru i 7% z białka.

Olej kokosowy jest otrzymywany poprzez tłoczenie rozgrzanej kopry (wysuszonego miąższu). Spotykany jest najczęściej jako rafinowany, odkwaszony i wybielany. W postaci płynnej jest lekko żółty. W temperaturze poniżej 25 st.C przybiera wygląd przypominający ścięty, biały tłuszcz. Rafinowany olej jest prawie bezzapachowy.
Bardzo rzadko występuje w sprzedaży jako naturalny olej tłoczony na zimno, z typowym kokosowym zapachem. Jest to bardzo cenny, poszukiwany i drogi produkt.




Miąższ kokosowy składa się w 80-90% z nasyconych kwasów tłuszczowych, które są łatwo trawione i przyswajalne, z czego 50-60% stanowi kwas laurynowy. Ma on silne bakteriobójcze i wirusobójcze właściwości, niszczy drobnoustroje pokryte otoczką lipidową. W miąższu występuje również kwas kaprylowy (5-10%), który ma podobne działanie. Zawartość tych dwóch związków sprawia, że olej kokosowy pomaga wzmacniać odporność organizmu, wykazuje silne właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze.


Na powierzchni skóry antybakteryjne i antywirusowe właściwości kwasu laurynowego sprawiają, że znakomicie nadaje się do zwalczania infekcji, wysypek i egzem, a także wspomaga gojenie się drobnych skaleczeń i mikrourazów skóry oraz łagodzi świąd i ból po ukąszeniach owadów. Pomaga również zwalczyć schorzenie zwane "stopą sportowca" lub "stopą atlety" - uciążliwą, długotrwałą grzybicę stóp. Olej kokosowy można także stosować na cerę trądzikową, do leczenia opryszczki, wyprysków, zapaleń i owrzodzeń skóry, siniaków oraz oparzeń. Ponadto hamuje pojawianie się plam na skórze. Zawiera także naturalne antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki, spowalniające procesy starzenia się skóry, sprawiając jednocześnie, że staje się ona jędrna, wygładzona i elastyczna. 




Olej posiada właściwości nawilżające, może być stosowany na skórę całego ciała, a także jako maseczka lub serum na włosy, gdyż chroni włosy przed utratą protein. Ze względu na swoją specyficzną budowę olej wnika w strukturę włosów i dokładnie je nawilża, dzięki czemu stają się miękkie, lśniące i mocne. Wystarczy wetrzeć roztopiony olej kokosowy we włosy i zawinąć głowę ręcznikiem na 10-15 minut. Następnie umyć włosy szamponem.
Stosowanie na skórę głowy wzmacnia cebulki, zapobiegając wypadaniu włosów. Zwiększa ukrwienie skóry i pomaga w walce z łupieżem. Olej można także stosować na same końcówki, aby zapobiec ich rozdwajaniu. Należy wetrzeć olej przed rozczesaniem mokrych włosów jako balsam. Zapobiega to uszkodzeniu włosów przy czesaniu.














Nabyłam ostatnio olej kokosowy firmy Etja. Jest to naturalny olej tłoczony na zimno ze świeżo zebranych orzechów, bez poprzedniego suszenia. Olej posiada nasycone kwasy tłuszczowe: laurynowy, stearynowy, palmitynowy, kaprynowy i kapronowy oraz witaminę E. Jest idealny do suchej i pękającej skóry, uszkodzonej przez słońce, czyli w sam raz na nadchodzące lato. Zamierzam również stosować olejek jako maska na zniszczone włosy, mam nadzieje, że uzyskam lepszy efekt niż po stosowaniu odżywki.

 
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz