czwartek, 17 października 2013

Odporność vol.1: Pyłek kwiatowy


Jesień podobnie jak zima jest porą roku, gdy nasz organizm staje się bardziej podatny na wszelkiego rodzaju infekcje. Słaba kondycja naszego organizmu wpływa niekorzystnie na stan cery, włosów i paznokci. Aby zminimalizować skutki obniżonej odporności musimy wspomóc nasz organizm w walce z jesienną aurą. 
W dzisiejszym poście przedstawię Wam pierwszy z serii produkt podnoszący odporność organizmu czyli pyłek kwiatowy (obnóża).





 Charakterystyka

Pyłek kwiatowy jest bez wątpienia najwartościowszym, odżywczym produktem roślinnym. W jego skład wchodzi ok. 14% kwasów organicznych, w tym kwas linolowy i arachidowy, ok. 30% węglowodanów, tłuszcze, a także witaminy A, B1, B2, B3, B6, B12, C, PP, E, D, K i H, minerały (makroelementy, mikroelementy). Białka stanowiące 25-30% obfitują w aminokwasy endogenne (syntetyzowane przez organizm) tj.: kwas glutaminowy, glutamina, kwas asparaginowy, seryna, prolina, alanina i cysteina, jak i egzogenne (niezbędne, ale nie wytwarzane przez organizm) tj.: lizyna, treonina, walina, metionina, leucyna, izoleucyna, histydyna, fenyloalanina, arginina, tyrozyna i tryptofan.




Jest to prawdziwy rezerwuar witamin i aminokwasów, tzw. "bomba białkowo-witaminowa", a co najważniejsze pyłek, to w pełni naturalny produkt, a jak stwierdzono, naturalne przyswajamy dwa razy szybciej niż dostępne w aptekach preparaty syntetyczne o podobnym składzie. 
 

Wartości odżywcze i lecznicze

Obnóża pyłkowe zawierają składniki, wywierające wszechstronne korzystne oddziaływanie na organizm człowieka zarówno odżywcze, jak i lecznicze. Obnóża pyłkowe wykazują działanie antybakteryjne i regenerujące, stąd polecane są w leczeniu chorób wątroby. Kuracja pyłkowa korzystnie wpływa na wyniki okresu rekonwalescencji, po zawale serca, przy zaburzeniach trawienia i przemiany materii, w klimakterium, przy zaniku tkanki podskórnej i przy nadmiernej łamliwości paznokci. Pyłek wykazuje także działanie przeciw anemiczne, podnosi sprawność umysłową, wpływając dodatnio na procesy zdolności myślenia oraz oddziałuje korzystnie na psychikę, obniża stany napięć nerwowych i podniecenia. Po kuracji pyłkowej poprawia się ogólna kondycja organizmu i wzmaga odporność na przeziębienia, choroby przewodu pokarmowego i dróg oddechowej. Pyłek łagodzi stany wyczerpania oraz zmęczenia fizycznego i psychicznego. Kuracja pyłkowa daje dobre efekty przy osłabieniach oraz niedoborach wagowych. Korzystnie wpływa na włosy, zapobiega wypadaniu i polepsza ich wzrost. Może też być stosowany w leczeniu alergii.




Zastosowanie
 
Pyłek można używać codziennie przez cały rok lub stosować kuracje miesięczne, najczęściej w okresie przesilenia zimowego lub wiosennego. 

W 100 g pyłku znajdziemy tyle potrzebnych do życia aminokwasów, co w 0,5 kg wołowiny lub w 7 jajkach i 5-7 razy więcej niż w twarogu. Dzienne zapotrzebowanie na aminokwasy jest pokrywane przez 30 g pyłku.  Ponieważ znajdujemy je w innych pokarmach ogólnie przyjęto, że stosowną dzienną dawką pyłku dla dorosłych będzie 20 g (4 łyżeczki). Dzieciom wystarczy jedna pełna łyżeczka dziennie. 




Pyłek można spożywać żując go w postaci suszonych obnóży lub mieszając go z wodą, mlekiem lub miodem. Szczególnie ten ostatni sposób może być godny polecenia, gdyż poprawia strawność pyłku i wzmacnia jego działanie. Pyłek z miodem mieszamy w stosunku 3:7 zaraz przed spożyciem.
 Zwykle pyłek zaleca się przyjmować trzy razy dziennie, mniej więcej pół godziny przed posiłkiem.
Trzeba powiedzieć, że niezbędna jest też ostrożność. Lekarze zaobserwowali, iż około 10% populacji wykazuje pewne objawy uczuleniowe na pyłek. Dlatego też, gdy zamieramy po raz pierwszy przeprowadzić kurację pyłkową, należy zaczynać od małych dawek, stopniowo je zwiększając.






Gdzie kupować i przechowywać

Pyłek jest dostępny w sklepach zielarsko-medycznych oraz bezpośrednio u pszczelarzy. Najczęściej spotykanymi opakowaniami są zgrzewane, szczelne torebki foliowe lub słoiki szklane o szczelnym zamknięciu. Dostępne są także ekstrakty pyłkowe różnych firm.

Pyłek należy przechowywać w szczelnych opakowaniach i w ciemnych pomieszczeniach w temperaturze do 15 st. C. Należy bezwzględnie kontrolować szczelność opakowań foliowych, gdyż pyłek w nieszczelnych woreczkach szybko chłodnie wilgoć i jest narażony na pleśnienie, co przekreśla jego wartości odżywcze i lecznicze.

Gorąco polecam!!! 
 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz