piątek, 31 maja 2013

Olej makadamia


Cześć:) Jakie jest Wasze dzisiejsze samopoczucie? Ja niestety choruję od kilku dni, ale mam nadzieję, że do poniedziałku wydobrzeje.

Dzisiejszy post jest kontynuacją serii dotyczącej olei. 

Olej makadamia pozyskiwany jest z orzechów drzewa makadamia, które rośnie w lasach tropikalnych Australii oraz Indonezji. Pestkowe orzechy przypominają wyglądem i rozmiarem orzechy laskowe oraz uchodzą za jedne z najsłodszych na świecie. Olejek ma barwę od zółtego do brązowego, ale zawsze o charakterystycznym orzechowym zapachu.









 
Olej wyróżnia się bardzo bogatym składem. Zawiera m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe, składniki mineralne, witaminy A, B i E oraz lecytynę. 

Olej makadamia znalazł szerokie zastosowanie w dermatologii, pielęgnacji zniszczonych włosów i paznokci. Posiada filtr przeciwsłoneczny, co chroni skórę przed promieniowaniem UV. Olejek wyróżnia się wyjątkowymi właściwościami regeneracyjnymi oraz chroni komórki skóry przed działaniem wolnych rodników. Doskonale zabezpiecza skórę przed starzeniem się oraz wspomagają redukcję cellulitu. Ponadto zmiękcza i wygładza naskórek, leczy podrażnienia po opalaniu oraz niewielkie uszkodzenia, poprawia sprężystość skóry, jej napięcie. Nadaje się do pielęgnacji skóry wrażliwej i łuszczącej się, którą nawilża oraz zmiękcza.

Olejek wykorzystywany jest w aromaterapii, do masażu czy kąpieli. Stosowany jest w czystej postaci bezpośrednio do pielęgnacji ciała oraz jako składnik wielu kremów przeciwzmarszczkowych, antycellulitowych, balsamów, preparatów do pielęgnacji włosów i paznokci. 












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz